TUTORIAL BLOG : MACAM MANA NAK BUAT LINK | BANNER KE BLOG

Assalamualaikum sekalian. Pendekar harap anda sekalian sehat sahaja. Kali ini pendekar nak jawab pertanyaan seorang rakan blogger kita yang mahukan pendekar mengajarnya membuat link daripada gambar atau banner ke blog yang mahu di tuju. Tutorial ini amat mudah sebenarnya untuk dilakukan. Dan tanpa membuang masa, mari kita mulakan. Hehehe…

Pertama sekali, link melalui TEXT, apa yang anda perlu lakukan adalah, taip nama blogger tersebut. Contohnya, Qasehraihan. HIGHLIGHT kan nama dan kemudian klik LINK BUTTON seperti di dalam gambar di bawah.

Okay. Selesai. Mudah bukan?

Yang keduanya BANNER LINK sama ada di dalam entry mahupun di dalam SIDEBAR. Macam mana nak buat? Kalau anda masih belum tahu, mari pendekar ajar. Terdapat 2 CARA yang boleh anda lakukan. Yang pertama adalah seperti di bawah.

CARA YANG PERTAMA

Upload GAMBAR | BANNER yang anda mahukan dan masukkan ke dalam entry.

KLIK PADA GAMBAR UNTUK KE BLOG TUANNYA

Klik pada gambar yang anda masukkan dan kemudian klik pada LINK di atas. Tindakan tesebut akan menyebabkan LINK gambar tersebut terbatal. Kemudian klik LINK di atas itu sekali lagi dan anda akan dapati POPUP keluar seperti di dalam gambar di bawah.

Klik untuk melihat dengan JELAS…

Dah masukkan LINK ?? Klik OK dan SELESAI lah satu lagi tutorial anda.

CARA YANG KEDUA – GAMBAR DARI URL / BLOG LAIN

Soalan anda : Macam mana pula dengan gambar dari URL / BLOG LAIN ? Adakah ianya sama juga kaedahnya?

Jawapan Pendekar : YA~! Sama sahaja kaedahnya. Anda tidak perlu pening kepala nak fikirkannya. Mudah bukan? Hehehehehe….

Dan berakhirlah tutorial kita kali ini. Semoga anda berpuas hati dan mendapat pengetahuan di sini. Pendekar akan kongsikan lagi teknik yang lain kepada anda di lain hari ya. Selamat bergembira~! (^_^)

KLIK LIKE BANYAK-BANYAK KALAU ANDA SUKA.. Miyahahahahaha~! (^_^)

Carian Lain :

  • cara nak link email,
  • cara nak masukkan link adfly ke facebook,
  • cara nk share dari blog ke facebook,
  • cara share entri blog ke page,
  • macam mana buat banner di website,
  • macam mana buat link facebook,
  • Macam mana nak higlight nama kat facebook,
  • macam mana nak masukkan link dalam web page,
  • nak buat bunner fb,
  • bagaimana cara memasukkan pautan kedalam facebook

Comments

  1. says

    singgah n follow d sini.. will u follow me back? =)
    btw.. hepi dpt baca tuto ni.. sebab mmg tercari2 pun.. tQ! suka sgtt.. =)

  2. Anonymous says

    ee… sy buat tp x jd pon, nape link kte x pegi page br, dye pegi ke bawah page utama blog.. nyampahnye…..tension wat mende ni..

  3. Anonymous says

    assalamualaiku…

    saya nk tanye ni..mcm mana yg dikatekan permalink?

  4. says

    terima kasih… dh tau nak buat..
    xtau nak buat link sblm ni… thnks ya..

  5. says

    salam. timakasih dh berjaya buat. cuma kalau flash banner macamana ya. maaf. baru belajar. :-)
    tq

  6. says

    thanks so muchhhh PB ! :)
    utk tutorial nie..
    sy ni budak baru belajar sebelah pagar..so tak tau sgt mcm mane nak ltk link..
    tp skrg da tau. trime kasehh :)

  7. says

    kendatipun, lama x dgr. hihi!

    boleh tak tunaikan hjt saye:
    tlg ajar camne nak buat n3 mcm tuan ni (scroll ke bawah). n3 ‘sticky post’ pon saye x tau camne nak buat. Sekian. TQ in advance my hero. hehe!! :-)

  8. says

    pendekar yg bistari..ajar kan akak nak buat yg subscribe melalui email tu..yg feedburner tu lah..akak ada buat..tapi tak dpt yg mcm pendekar tu..dpt yg mcm lain pulak..tlg yaa..kot boleh diubah…nah..upah seposen!!!

  9. says

    Salam perkenalan..
    Terjah dari rumah 33..
    Thanks for sharing..
    Tengah cari camne nak wat menda ni..

  10. says

    uiksss…awak guna nama kita kat atas tu!!haha..

    btw..info yg sgt bagus..
    gtu ke caranya..hehe..mksih banyak..

    semoga pendekar dimurahkn rezeki atas segala pengetahuan yg dikongsi..aminn

  11. says

    hohoho…PB, da lama den pening pasal link kat gambar.asyik nak buat manual je, tak ter try lak nak klik kat LINK tu. hehehe…isu panas pasal curi trafik guna iframe.tak join skali?hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing